sep 07 2016

Saopštenje medijima povodom lošeg položaja policijskih službenika

Sindikat Uprave policije je dana 26.08.2016.god. održao Vanrednu sjednicu Glavnog odbora na kojoj je manifestovano jedinstvo svih sindikalnih predstavnika u podršci čanovima Sindikata kao i sindikalnim aktivistima protiv kojih je pokrenut postupak suspenzija a koji je proistekao iz njihovog sindikalnog rada u predhodnom periodu.
Podsjećamo da je sindikat organizacija koja je nezavisna od poslodavca te samim tim svako miješanje Poslodavca u rad ovog Sindikata smatramo zlonamjernim, tendencioznim i nadasve neprihvatljivim. Smatramo da u ovom slučaju nisu ispoštovani mnogi zakonski propisi, da procedure nisu valjano i kvalitetno sprovedene te da nema osnova za tako nešto. Čvrsto i energično stojimo uz svoje kolege i ne prejudicirajući ishod sudskih postupaka, stajemo u zaštitu prava naših članova.
Takođe, konstatovano je da organi i tijela Sindikata funkcionišu normalno u skladu sa Statutom Sindikata te da nema razloga da ubuduće tako i ne bude. Jasna je činjenica da je na državnim organima da utvrde eventualnu pojedinačnu odgovornost sindikalnih aktivista ukoliko ista postoji. Ista neće i ne može poremetiti jedinstvo ovog Sindikata niti može optereti i dovesti u pitanje njegov rad ubuduce, a Sindikat će i dalje raditi na pomoći svojim članovima pri čemu će pružiti svu pravnu i drugu pomoć.
Pored navedenog, Sindikat još jednom ukazuje na izuzetno težak položaj zaposlenih u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji svakog dana postaje teži i nepovoljniji. Pored veoma loše i teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo zajedno sa svojim porodicama, svjedoci smo svakodnevnih pritisaka koje svaki naš član trpi na radnom mjestu. Maćehinski odnos poslodavca, ali na žalost i države, ne ostavlja nam dovoljno prostora za reagovanje već nas tjera da u cilju zaštite i opstanka svojih porodica pribjegnemo svim zakonom dozvoljenim metodama, pa čak i onim najmanje popularnim, a koje su postale svakodnevnica kada je u pitanju pomoć i zaštita zaposlenih.
U trenucima kada sindikati policija iz okruženja svojim sindikalnim aktivnostima stvaraju bolje uslove za rad policijskog službenika, njegov život i život njegove porodice oslanjajući se na Kolektivni ugovor, pravni Akt kojim sindikati sa poslodavcem dogovaraju i utvrduju obaveze koje nijesu dovoljno precizirane Zakonom o radu ili nekim drugim pravnim aktom. Porazna je činjenica da u 21 vijeku, kada svaka policija u okruženju ima svoj kolektivni ugovor, mi i dalje “pregovaramo” i tražimo modalitet ne bi li se isti potpisao što skorije. Nacrt teksta ugovora koji je upućen više puta na relevantne adrese čeka usaglašavanje i odobrenje od Ministrastva finansija. Čekamo i mi kako bi li se neko smilovao da pročita šta smo to napisali u njemu! A nismo ništa što nam ne pripada! Naprotiv, u njemu je traženo puno manje nego što su trenutne realnosti, ali smo svjesni naših ustupaka sve u želji da isti potpišemo što prije. Prema ovom pitanju nadležne institucije u ovom trenutku imaju krajnje ambivalentan odnos.
Apsolutna nezainteresovanost za rešavanje ovog važnog pitanja za sve zaposlene u Upravi policije i MUP-u ukazuje samo na jedno, a to je da nekome baš i odgovara ovakvo stanje kako zaposleni ne bi imali ni dio prava koja im pripadaju u uređenim sistemima.
Očigledno da pojedinci žele da raznim vrstama pritisaka kontroliše i usmjerava zaposlene nan ačin kako to njemu najviše odgovara a da pri tome zaposleni neće precizno znati svoje obaveze koje će se od njega tražiti da izvršava.
Suočeni sa raznim vidovima opstrukcija u radu Sindikata, u ovom trenutku stiče se utisak da i menadžment MUP-a očigledno ne namjerava da sa Sindikatom Uprave policije ima ravnopravan partnerski odnos. To pokazuje u više navrata kada, veoma bitne zakljucke i odluke koje se tiču zaposlenih, predlaže i usvaja bez predhodne konsultacije i saglasnosti ovog Sindikata što predstavlja veoma loš stav prema zaposlenima i Sindikatu. Zakon o radu kaže da poslodavaci sindikata moraju da nastupaju sa istih, ravnopravnih pozicija koje se međusobno uvažavaju i poštuju, a u ovom trenutku slobodno možemo reći da toga i nema.
Poslednji u nizu udara na zaposlene je predlog MUP-a da se zaposlenima smanje naknade za smrt člana porodice koje su do sada iznosile 6 neto zarada. Po pomenutom predlogu ta naknada bi ubuduće iznosila maksimalno 860 eura što znači tri puta manje nego što je do sada dobijao službenik u zvanju stariji policajac prve klase kojih je u Upravi policije najviše. Kako bi dočarali partnerski odnos poslodavca prema Sindikatu, informišemo Vas da smo o istom saznali kada je ovakav predlog dobio podršku Vlade, da bi se isti usvajao na nekoj od narednih sjednica Skupštine. Da li je to prava briga za svoje zaposlene?
Ono što djeluje nevjerovatno jeste prijetnja nedavno upućena za poslenima, a odnosi se na tužbene zahtjeve koje oni imaju prema poslodavcu. Naime, u tekstu stoji da ćesvaka podnesena tužba od strane zaposlenog ići na provjeru u kriminalističku policiju. Možda se i na ovaj način zaposleni žele zastrašiti da nešto što je davno trebalo biti isplaćeno, ne smiju tražiti. Postavlja se pitanje da li to neko u MUP-u želi da kontroliše sudsku vlast koja je prema Ustavu ove zemlje nezavisna? Bilo kako bilo, povlačenja tužbi nema i neće ih ni biti dok god poslodavac ne bude redovno i pravedno zaposlenom isplaćivao svaki pošteno i teško zarađeni euro. U tome će svaki naš član uvijek imati bezrezervnu podršku Sindikata.
Možda neko želi baš ovakav “ravnopravan” partnerski odnos jer nas niko nije pitao kako zabraniti policijskom službeniku da ima svoju privatnosti da se slobodno izražava u javnosti a da pri tom ne bude suspendovan! Nisu nas pitali ali to upravo rade, jer se planira da u Kodeks policijske etike se uvrsti nova odredba sa kojom se policijskom službeniku zabranjuje iznošenje ličnih stavova, komentarisanje objava i događaja na društvenim mrežama kao što radi svaki građanin. Isti će biti suspendovan. Odjednom postadosmo građani drugog reda jer sloboda izražavanja, koja je dozvoljena svim građanima Crne Gore, službenicima policije nije! Kako i zašto niko ne zna! Želimo da ovo prokomentarišu zaštitnici ljudskih prava i urednici elektronskih i pisanih medija.
Nesporna je činjenica da smo, koliko-toliko uspjeli da povećamo naše lične dohodke. S punim pravom slobodno možemo reći da to nije dovoljno za naš poziv koji obavljamo radeći u službi.
Poštovana gospodo, policija nikad nije tražila puno. I kada su drugi štrajkovali, blokirali saobraćajnice, organizovali proteste mi smo ćutali i trpjeli. Očekivali smo da zauzvrat dobijemo makar poštovanje, ali nažalost toga nema.
Crnogorska policija nikada u svojoj istoriji nije ni protestovala ni štrajkovala ali je ovo trenutak koji je vrlo blizu tome. Mi smo, zajedno sa našim porodicama, dovedeni do ruba egzistencije i nemamo puno toga da izgubimo. Ostalo nam je još jedino dostojanstvo.
Nas ne zanimaju političke igre i ne želimo biti ničija moneta za potkusurivanje, ne želimo da pripadamo ni „ovima”ni „onima“.
Nećemo se svrstavati ni na jednu stranu jer smo na pravoj strani, našoj jedinoj ispravnoj strani, na braniku naše države. Nećemo dozvoliti nikome da upravlja sa nama, da nam zabranjuje bilo kakav vid društveno – politickog postupanja koja su nam zagarantovana Ustavom Crne Gore, jer naš jedini izbor mogu biti samo pravda, profesionalizam, odgovornost i zaštita države i njenih građana.
Sindikat Uprave policije poziva sve nadležne da se konačno „dozovu pameti“ i daju svoj pun doprinos oporavku ovog društva.
Za nas je ovo, pored borbe za opstanak naših porodica, i borba za povratak časti i ugleda ove časne i dostojanstvene profesije koju obavljamo.

 

Sindikat Uprave policije