nov 29 2015

Sindikalna podrška kolegama u Sloveniji i Srbiji

                                                 SLOVENIJA                  

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević, u svoje i u ime svih članova sindikata, uputio je punu podršku za štrajk koji su pokrenuli članovi Policijskog Sindikata Slovenije (PSS). Takođe je upućeno pismo i molba g-dinu Moćniku, veleposlaniku u Crnoj Gori, kako bi se založio da u svemu ovome pomogne PSS.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE SLOVENIJE
Njegovoj ekselenciji, g-dinu Mitji Moćnik

Uvaženi gospodine Moćnik,

najprije želimo da iskažemo poštovanje prema Republici Sloveniji i izrazimo visoko uvažavanje prema Vama, ličnosti koja sa puno pažnje održava i prati saradnju naših država. Rezultat toga je veoma korektna i iskrena saradnja svih državnih institucija.

Kako je saradnja naših država na visokom nivou, tako je i saradnja policijskih struktura veoma dobra i intezivna na planovima ostvarivanja zajedničkih ciljeva.
Saradnja policijskih sindikata takođe je na veoma visokom stepenu a što može da posluži za primjer i ostalim policijskim sindikatima širom Evrope.

Obzirom da je obaveza sindikata da štiti prava svojih članova kako bi im stvorila što bolje uslove za rad, mora uložiti napore u cilju zaštite prava i interesa policijskih službenika. Tako se i Policijski sindikat Slovenije zahtjevom obratio Vladi Republike Slovenije u cilju zaštite svojih članova.

Shodno navedenom, imamo potrebu da Vam se obratimo za jedan vid pomoći a tiče se urgencije kod nadležnih organa R. Slovenije da razmotre mogućnost uspostavljanja dijaloga sa Policijskim sindikatom Slovenije kako bi postigli odgovarajuće dogovore u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa shodno važećim propisima.

Usljed izostanka socijalnog dijaloga, Policijski sindikat Slovenije je donio odluku da 18.11.2015. godine stupe u veoma nepopularne sindikalne aktivnosti, štrajk. Ovo je najradikalniji potez koji sindikati primjenjuju ukoliko druga strana sa kojom se pregovara nemaju sluha za dijalog, a složit će te se da to nikome ne donosi dobro.

Koristimo priliku da, kao jedinstveni sindikat policije Crne Gore da kolegama u PSS damo punu podršku u ostvarivanju prava za svoje članove, a ujedno izrazimo nezadovoljstvo zbog ne uspostavljanja dijaloga od strane državnih institucija.

Obavljanjem redovnih policijskih poslova, život policijskog službenika je veoma ugrožen, kao i sigurnost poziva na tako odgovornu dužnost a znamo da pripadnici policije predstavljaju nosioce sigurnosti i bezbjednosti društva u kojem živimo.

Pozivamo Vas da založite svoj autoritet u rješavanju ovog krucijalnog pitanja za policijske službenike u Republici Slovenije kako bi im se dalo na značaju i ulozi, a da državne institucije pokažu visok stepen tolerancije i uz maksimalan napor sagledaju mogućnosti za uspostavljanje dijaloga sa Policijskim sindikatom Slovenije i rješavanje njihovog zahtjeva.

Na ovaj način oni će izbjeći nepotrebne i po sve njih štetne posljedice koje bi nastale stupanjem u štrajk zaposlenih u policiji.

U nadi da će te naše izlaganje ozbiljno sagledati i proslijediti nadležnim organima u Republici Sloveniji,iskazujem iskrene izraze zahvalnosti.

Predsjednik
Mladen Šuškavčević

Zahvalnost predsjednika Policijskog Sindikata Slovenije.

Pozdrav dragi prijatelju,

Puno nama i osobito meni znači tvoja podrška i podrška Vašeg sindikata. Stvarno imamo težku situacijo, jer još nije došlo niti do pregovora.
Posla je puno in radimo stvarno po cijele dane.
Nadam se, da si mi ti dobro in puno pozdrava tebi i svima tvojima,

Andrej Kocbek

Pismo podrške upućeno je i Policijskom Sindikatu Srbije, koje u cjelosti prenosimo, kao i njihov odgovor.

 

                                                    PSS

pismo podrške PS Srbije

 Zahvalnost Policijskog Sindikata Srbije na našoj podršci.

Zahvalnica CG

Sindikat Uprave policije.