okt 29 2015

Saopštenje povodom nereda

Saopštenje povodom nereda

Sindikat Uprave policije poziva sve organizacije civilnog društva da prilikom davanja mišljenja, iznošenja javnih stavova i preuranjenih osuda policijskih službenika poštuju presumpciju nevinosti do okončanja pravnih i drugih postupaka koje predviđaju pozitivni zakonski propisi vezano za pojedinačno postupanje policijskih službenika.
Takođe, pozivamo sve relevantne institucije da objektivno sagledaju postupke svih aktera nemilih događaja, kako učesnika protesta tako i policijskih službenika, jer samo tako možemo doći do prave istine.

Ne smijemo dopustiti da pojedinačni slučajevi bace mrlju na korektno postupanje policijskih službenika prilikom organizacije samog protesta jer su još jednom pokazali visoku profesionalnost i istrajnost u očuvanju i zaštiti ustavom utvrđenih prava građana i očuvanju institucija države Crne Gore te im u to ime odajemo veliko priznanje.

Nećemo prihvatiti činjenicu da policijski službenici ne budu zaštićeni u obavljanja profesionalnih zadataka.

Stoga zahtijevamo od tužilaštva, sudstva i drugih nadležnih državnih institucija da preduzmu sve mjere u cilju pronalaženja vinovnika nemilih događaja i izvođenju pred lice pravde. Napadačima na policijskog službenika treba jasno staviti do znanja da će biti najstrože kažnjen. Ovim putem pozivamo sve organe pravde da se, prilikom odmjeravanja kazne počiniocu, stave u situaciju u kojoj se tada nalazio policijski službenik.

Upućujemo apel svim policijskim službenicima da se drže principa apolitičnosti i na taj način stave cjelokupnoj crnogorskoj javnosti do znanja da je crnogorska policija visoko – profesionalan organ koji će se ponašati i djelovati isključivo po zakonodavnim principima države Crne Gore.

Sindikat uvjerava crnogorsku javnost da je policija spremna i osposobljena da u datom momentu odbrani cjelokupni integritet države Crne Gore, održi siguran javni red i mir, a građanima punu bezbjednost.

Sindikat Uprave policije najiskrenije zahvaljuje svim građanima koji su u svemu ovome pokazali odgovornost i humanost, a policijskim službenicima čestita na požrtvovanom i profesionalnom očuvanju javnog reda i mira.

Sindikat Uprave policije