avg 26 2014

Saopštenje za medije 26.08.2014. godine

Saopštenje za medije 26.08.2014. godine

Sindikat Uprave policije ovim putem reaguje u dijelu pisanja dnevnih novina “Vijesti” “Dan” i “Dnevne novine” o slučaju koji se desio u Kolašinu u srijedu ujutru 20.08.2014. godine u jutarnjim časovima u kojem su učestvovali policijski službenici Radojica Popović i Mladen Bošković, izražava neslaganje i ogorčenje načinom iznošenja nekih činjenica i davanjem određenih stavova kojima se pokušava prije vremena osuditi i omalovažiti rad pojedinih policijskih službenika i na taj način davati negativnu sliku o njima.

Sindikat Uprave policije ovim putem zahtijeva od novinara da se u svojim tekstovima uzdrže od prejudiciranja nečije odgovornosti jer smo mišljenja da prilikom izvještavanja ne smiju stvarati predrasude o bilo čijoj krivici.

Kako se, na osnovu iznijetih činjenica i tvrdnji, prije završetka istražnih radnji, dovodi u pitanje samostalnost rada istražnih organa, smatramo da se na taj način krši prezumpciju nevinosti, a time povređuju i sva prava policijskih službenika. Ovo tim prije što je utvrđivanje odgovornosti vrlo složen postupak i zahtijeva stručna mišljenja, u prvom redu medicinske struke, oko vremena, načina i mehanizma nastanka povreda.

Ukazujemo na činjenicu da se službenim zabilješkama ne mogu utvrđivati bilo kakve povrede već to isključivo može biti utvrđeno kroz vještačenje od strane sudsko medicinskog vještaka.

Svaki član Sindikata ostvaruje pravo na pravnu pomoć i zaštitu tokom vođenja postupka što će se primijeniti i u konkretnom slučaju.


Podgorica, dana 26.08.2014.godine
Sindikat Uprave policije CG
Predsjednik

Mladen Šuškavčević